over_1 (33K) over_2 (42K) over_3 (111K)

In 1991 ben ik begonnen met beeldhouwen in diverse materialen. Al snel bleek echter mijn grote voorkeur voor werken in steen en ben ik mij daarin gaan specialiseren. De kracht en tegelijkertijd de gratie van steen spreken mij erg aan. Iedere steensoort heeft zo zijn eigen karakter en werkwijze. Zeker bij de hardere soorten wordt je geduld vaak op de proef gesteld, maar voor alle soorten geldt dat iedere tik onomkeerbaar is.
Vooral deze uitdaging maakt dat steen mijn voorkeur heeft en voor mij hét materiaal is om in te werken.
Ontwerpen is een heel gevoelsmatig proces. Een nieuw beeld begint bij mij vaak met een woord of een uitdrukking, gevolgd door het maken van schetsen op papier of kleine kleimodellen, die uiteindelijk leiden naar het definitieve ontwerp dat ik vervolgens omzet in een driedimensionaal beeld van steen. De keuze van de juiste steensoort voor ieder ontwerp is voor mij zeer belangrijk, het moet passen bij de achterliggende gedachte van het ontwerp.
Sinds 2008 maak ik met regelmaat naast mijn abstracte werk ook gestileerde vrouwentorso´s en -fragmenten, hierbij ga ik veel gevoelsmatiger te werk en ontstaat het beeld al beitelend.
Mijn beelden maak ik doorgaans handmatig, het directe contact met de steen is dan optimaal.

Momenteel werk ik aan een abstracte reeks beelden met als thema "Stromingen", op de galeriepagina zijn hiervan al diverse beelden te zien.

Met lesgeven in beeldhouwen in steen ben ik in 2003 begonnen, ik doe dit met veel plezier. Beeldhouwliefhebbers de kans kunnen aanbieden om op ontdekkingsreis te gaan in de wereld van steen en vormgeving, ze kennis te kunnen laten maken met alle facetten van het vormgeven in steen biedt mij veel voldoening.
Ik bood mijn beeldhouwlessen in de periode van 2011 tot zomer 2020 aan in mijn atelier op Fort Werk aan het Spoel in Culemborg. Door de coronamaatregelen kon ik daar helaas niet langer mijn lessen aanbieden.
Najaar 2020 neem ik even een pauze in het lesgeven en ga ik op de nieuwe plek in Lienden een nieuw atelier realiseren en les-klaar maken.
Vanaf voorjaar 2021 pak ik de draad van het lesgeven weer op, zij het iets kleinschaliger dan op het fort, en ga ik lesgeven in beeldhouwen in steen naast een oude hoogstamfruitboomgaard aan de voet van de Oude Rijndijk in Lienden.

Ik ben lid van DUS, De Utrechtse Steenbeeldhouwers, een vereniging van professionele steenbeeldhouwers die nieuwe beeldhouwinitiatieven ontwikkelt, ervaringen uitwisselt en de beeldhouwkunst in de stad en provincie Utrecht bevordert. De afgelopen jaren heb ik met deze groep deelgenomen aan een 3-tal beeldhouwsymposia, een mooi beeldverslag van 1 ervan is HIER te zien.

Naast het maken van vrij werk en het lesgeven werk ik af en toe ook in opdracht, hiervoor kunt u met mij contact opnemen via info@annekewessels.nl.